joukoakoskinen

Tulostettava talo

  • Villa Asserbo Tanskassa kuva UPM
    Villa Asserbo Tanskassa kuva UPM

Tiedosto voidaan lähettää CNC -koneelle netissä. Talon osat - 800 kpl - valmistuvat muutamassa viikossa. Kaikki numeroidut panelit ovat kahden miehen nostettavissa paikalleen. 125 m2 talon kasaamiseen 20 paalun päälle kuluu kolme viikkoa.

Ulkopinta on kuusiWisaa ja sisäpinta mehiläisvahalla käsiteltyä koivua. (naturell) !

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Lauri Korhonen
Jorma Laine

Jotenkin jäi auki tuo valmistusmetodi.. Onko se siis CNC jyrsin joka ajaa nuo palikat massiivipuusta vai miten? Entä niiden soveltuvuus suomen oloihin? jne..

Jouko Koskinen

Hyviä huomioita - tietenkin suomalaiseen talveen ja kuumaan kesään edelleenkin paras puutalo on 16 - 19 tuumainen honka-massiivihirsi. Se hengittää, lämmittää, viilentää, vaimentaa melua, tuoksuu ja näyttää hyvälle - sisäpinnan voi helposti siistiä muutaman kymmenen vuoden välein veistämällä piilukirveellä pinnasta varttituuman (~6.3 milliä) lastun pois. Taitavimmat osaajat tekivät 1/16 tuuman lastulla siistiä jälkeä jolloin hirsi kului puolisen tuumaa noin kahdessasadassa vuodessa. Tällöin rakentajien virheet alkoivat yleensä paljastua ja alin hirsikerta jouduttiin uusimaan. Vaativa homma sekin - isoisäni sen vielä hallitsi.

Kyseinen uutinen on julkaistu the GRIFFIN - lehdykän nrssa 1/2012 suomeksi. Originaali lienee tarkoitettu kv. vientimainokseksi. Ei suomalaiseen asumiseen - kaikihan tietävät suomalaisten suhtautumisen oman maan tuotteisiin. Elementeissä on eristeenä lämpöeristeenä "puuvilla" - siis joku sellukuitu joka voidaan haluttaessa tehdä olosuhteita vastaavaan eristysarvoon - luulisin.

CNC tässä ei tarkoita tuttua korealaista metallintyöstökonetta vaan puolisen kilometriä pitkää automaattista tuotantolinjaa, vain periaate on sama. Valikoitu puuaines pitää syöttää sisään samoin kuin tuossa korealaisessakin ne metalliharkot. Laser-, ultraääni- ja kosteusanturit ohjaavat monivaiheista koneistus-, liimaus-, pintakäsittely- ja kokoonpanoprosessia. Pakaten lopputuotteen kuormalavoihin ja välivarastoon. Helppoa kuin heinänteko.

Homman kehittyessä asiakas voi netissä rekisteröityä ja valita mieleisensä konseptin, vaatimus- ja viimeistelytason sekä muut mahdolliset toiveensa. Aivan kuten uuneja ja takkoja voisi tilata suomalaiselta alan huippufirmalta ellei vienti venäjälle täyttäisi tilauslistat. Tiilet on numeroitu - tarvii vain perustan mihin sen takan voi latoa.

Käyttäjän joolsa kuva
Jorma Santahuhta

Cool. Vielä kun tulisi aplikaatio älypuhelimeen tai tablettiin joka suoraan osaisi ehdottaa kuvattuun tilaan sopivaa rakennelmaa koon, muodon ja värin huomioonottaen. Siinähän sitä olisi tekoälylläkin fundeeraamista?

Jouko Koskinen

Just - tekoälyltä se voisi onnistuakin - typerä tunteilu hevon kuuseen. WWFssä on laskettu että puuplantaasien määrä pitäisi kasvaa 10 miljoonaa ha vuodessa jotta puu riittäisi - 2050 plantaaseilla viljelty puu kattaisi näin 60% tarpeesta.

Joten säästöä on saatava aikaan. Uudet vanerituotteet säästävät puuta.

Jouko Koskinen

Tarkennus:
Puuplantaaseja on 7% metsien alasta, noin 140 miljoonaa hehtaaria. Tuotto noin 40% puun kokonaistarpeesta. Laajenee 4-5 milj. ha / vuosi.
Pitäisi laajentua 10 mlj.ha vuosittain 2050 mennessä jos puutavaran, kuidun ja biopolton käyttö jatkaa kasvuaan samaa vauhtia.

- WWF Living Forest Report 2011

---------------------
CAD/CAM-ohjelmien ajoon riittää hyvin nykyaikainen läppäri.
Ohjelmia voi vastaisuudessa ajaa pilvessä puhelimella.

Veikko Vitikainen

Jouko Koskiselle!!!!
"Hyviä huomioita - tietenkin suomalaiseen talveen ja kuumaan kesään edelleenkin paras puutalo on 16 - 19 tuumainen honka-massiivihirsi. Se hengittää, lämmittää, viilentää, vaimentaa melua, tuoksuu ja näyttää hyvälle".
Ylivoimaisesti paras asuinrakentamiseen sopivin materiaali oli aikoinaan massiivihirsi, ja nimenomaan vanhasta honkatukista. Nykyisin Suomen metsistä ei sellaista materiaalia enää ole saatavilla koska erittäin arvokas massiivihonka joutui paperiteollisuuden sellukattiloihina. Nykyinen lannoittamalla tehokasvatettu mänty ei enää kelpaa hirsirakentamiseen. Tuo teholannoitettu mänty on lujuusominaisuuksiltaan sekä ulkoisia olosuhteita vastaan että muutenkin kelpaamatonta sekä talonrakentamiseen että huonekaluteollisuuteen. Tuo mänty on vuosilustoltaan erittäin harvaa ja pehmoista, että se imee vettä ja homehtuu pehmeytensä takia. Nykyiset hirsitalot tehdään alimittaisesta männystä (risuista) liimaamalla, koska massiivihirttä ei Suomesta enää ole saatavilla. Itselläni oli aikoinaan onni vielä saada kesähuvila massiivihirrestä, ja tulin siihen tulokseen että asumisnautinto noissa rakennuksissa oli kaikien aistein havaittavissa nautinnolliseksi. Esim nukkuminen noissa rakennuksissa oli kuin untuvapesässä olisi nukkunut.
Ja tulevaisuudessa honkarakentaminen loppuu automaattisesti, koska aukkohakkuiden auratuille aukoille istutettu tai siemennetty mänty ei kelpaa muushun kuin sellukattilaan. Suomie ei enää tule elämään metsistä vaan päinvastoin. vihreän puolueen takia metsävero on täysin ylimitoitettu ja alkaa olla rasite metsänomistajille. Ei kannata enää myydä metsää. Toki viljelijäväestön on pakko myydä kaikki metsät pois koska muita tuloja EU:n takia ei ole.
Ei ole merkitystä sillä millä CNC-linjalla torppia tehdään, kun Suomessa ei ole enää puurakennusmateriaalia, paitsi koivua.

Jouko Koskinen

Vihreä liitto pyrkii hävittämään viimeisetkin tuottavan työn edellytykset luodessaan parempaa maailmaa.

Tämäkin taloprojekti tehdään Tanskassa, jossa omia metsiä ei ole. Kuusikoja Suomessa vielä on ja niiden uudistamisella alkaa olla kiire. Maannousemasieni pilaa parhaan tukkiosan ja heikentää rungon alaosan, myrskyn viimeistellessä tuhot.

UPM on kehittänyt kuusipuun lämpökäsittelyä ja liimapuutekniikkaa niin, että puun tuntee puuksi vielä rakenteissa.
http://joukoakoskinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/103...

Jouko Koskinen

ps.
Koivu, kuusi, leppä, haapa . . . ovat runsastuneet - monikäyttöistä hienoa puuta. Opittava käyttämään muuhun kuin vihertuholaisten maailmanpelastusopin pönkäksi.

Toimituksen poiminnat