joukoakoskinen

Liuskekaasu tuulivoiman säätövoimana

  • AP 1000 Painevesireaktori
    AP 1000 Painevesireaktori

Tuulisähkön vaatima säätösähkötarpeen ennakoimaton vaihtelu  lisää saastekuormaa koska lämpövöimalan ajoparametreja ei voida optimoida tehontarpeen muuttuessa. Liuskekaasun rikki, vanadiini ja nukleiinipitoisuudesta vaietaan koska se nähdään ainoaksi vaihtoehdoksi.

 

Suurin osa polttoaineen sisältämästä rikistä hapettuu rikkidioksidiksi,  osa rikkitrioksidiksi. Öljynpolton kiintoainepäästöihin vaikuttavat  poltin, ilmakerroin, tulipesän mitoitus ja öljynlaatu. Sama pätee kaasumaisiin päästöihin; rikkiyhdisteet, typpioksidit, hiilidioksidi ja hiilivedyt. 


Kaasun rikki syövyttää mäntämoottorin, käyttöikä lyhenee vaikka öljyt vaihdetaan normaalia useammin. Pienhiukkaset kulkeutuvat myös hengityselimistöön ja pienimmät hiukkaset voivat kulkeutua aina verenkiertoon asti. Polttoprosessissa pienhiukkasten pinnalle tiivistyy  haitallisia aineita,  näiden aineiden kertyminen  aiheutaa  mm. syöpiä.Liuskekaasupoltossa leviää hallitsemattomasti vanadiinia, strontiumia  ja kymmeniä muita radionukleiideja jotka elimistössä puolittuvat hitaasti seuraavalle asteelle.

 

Kaasuturbiinissa palaminen paineessa, lyhyt viipymisaika ja pyrkimys kohtuulliseen hyötysuhteeseen kasvattaa turbiinin lämpötilaa lisää päästöjä vielä.  Vaikka ihmiseenkin voidaa nyt vaihtaa uudet öljyt, keuhkot, sydän, maksa ja verisuonet niin pitäisi kysyä mistä saadaan näitä tarvikkeita puhtaina. Jossain hermeettisessä kasvatusalustassa tuotettuina ehkä.

 

Painevesityyppinen ydinvoimala  (VVER/EPR/AP1000) säätyy automaattisesti - kuorman pienentyessä tuulenpuuskassa reaktorin lämpötilan nousu jarruttaa ketjureaktiota. Toimii samalla passiivisena turvatekijänä. Toisin kuin grafiittireaktori jolla on päivastainen ominaisuus.

Saksassa myös kiehutusreaktoreita on pakko käyttää säätövoiman ajoon. Merkel luottaa insinööreihinsä jotka nähtävästi osaavat hommansa. Vetykaasun poisto hallinnassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Jouko Koskinen

Niinpä: http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/131020-lius...
"Tämän blogikirjoituksen paras anti lienee siinä, että joku kotimainen toimittaja tekee sen pohjalta pian "oman jutun". Aihe on sen verran tärkeä."

Juuri tänä aamuna YLEn toimittajatytöntyllerö oli taluttanut ruutuun Merkelin nisässä riippuvan GP-koltiaisen vaatimaan Suomea lopettamaan sähköntuonnin Venäjältä.

Syy-yhteys selkeä; Merkel tarvitsee itse kaiken Tshernosähkön tuulimyllyjensä varavoimaksi. Kolli muistuttaa 'osuvasti' Fukushiman onnettomuudesta ikäänkuin Suomenlahden perukalla tsunamivaara olisi ykkösuhka.

Ykkösuhka on tshernovoimaloiden pikasäätö saksalaisten ja suomalaisten epätasaisen tarpeen mukaan. Säätäminen nimenomaan aiheutti maailman suurimman voimalaturman.

.

Toimituksen poiminnat