joukoakoskinen

Henkilökohtaiset vesimittarit kaikille

  • Teuva.fi - paras vesimittari
    Teuva.fi - paras vesimittari

Taas yksi viherhölmöily - hyödyttää vain suurpääomaa - nostaa veden/asumisen hintaa antamatta vastaavaa hyötyä. Heinäkuussa tulee pakolliseksi kaikissa uudis- ja saneerauskohteissa asuntokohtainen vesimittari.

Ongelmat hyvin tiedossa:

Sijoituspaikka - kylmään metallipintaan kondensoituu vettä joka tippuu aina jonnekin aiheuttaen hometta. Jokainen näkemäni mittari (muutama tuhat) tiputtelee. Myös selkeä vuoto liittimissä on tavallista.

Mittarin huolto - 10 - 15 välein tuleva perushuolto ja kalibrointi.

Mittarin lukeminen - annetaanko Mitarinlukijoille avaimet kaikkiin kohteisiin vai seisoskelevatko virkapukuiset (HUGO BOSS) lukijat rappukäytävissä ovikelloja rimputtelemassa. Taloyhtiö voinee rekrytoida kk-palkkaiseen virkavastuuseen asianmukaisen valan vannoneen henkilön.

Hyöty on kuluihin nähden minimaalinen. Mittarien asennuksen jälkeen kulutus hieman laskee ja palaa sitten entiselleen. 


 Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Jouko Koskinen

Etäluenta ei tule kysymykseen. Mittarin läheisyydessä liikutaan usein ilman säteilyltä suojaavaa vaatetusta.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Tämähän nyt on vain taas yksi valtiollisen pakkomyyntifirman markkinakampanja. Meillehän on jo pakkomyyty: digitelevisiot,ennenkuin digiteknikka oli päässyt edes lastentaudeistaan, energiansäästölamput,sama kommentti kuin edelliseen, jätevedenpuhdistuslaitosia, sama kommentti kuin ensimmäiseen...

Täytyyhän niiden nyt jotain puuhastella, kun suurimmalta osalta päätövalta Suomen asioissa on ulkoistettu EU:lle. Mistä johtuen ei sitten enää ole edes rahaa suurempia puuhastellakaan.

Jouko Koskinen

Kulutuksen lisääminen yleensä pienentää myrkkypitoisuuksia joten on luonnollista että Hassi & Co haluavat tehtä veden mahdollisimman kalliiksi.

http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=13095&lan=FI :

Yksityiskaivojen veden laatuvaatimukset ja -suositukset on esitetty sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa 401/2001.

Alla on käyty läpi tärkeimmät kaivovedestä tutkittavat aineet ja ominaisuudet sekä kuvaus niiden merkityksestä.

STM:n mikrobiologisiin laatuvaatimuksiin kuuluvat bakteerit:
Escherichia coli
Suolistoperäiset enterokokit

STM:n kemiallisiin laatuvaatimuksiin kuuluvia aineita:
Arseeni
Fluoridi
Nitraatti
Nitriitti

STM:n laatusuosituksiin kuuluvia aineita ja ominaisuuksia:
Koliformiset bakteerit
Alumiini
Ammonium
Kloridi
Mangaani
Rauta
Sulfaatti
KMnO4-luku (permanganaattiluku)
Radon
pH
Sähkönjohtavuus
Sameus
Väriluku

Muut aineet ja ominaisuudet:
Alkaliteetti
Happi
Kokonaiskovuus
Uraani

Em. linkistä löydät myös näiden aineiden aiheuttamat oireyhtymät. Jos Sinulla on huimausta, päänsärkyä, ripulia, ummetusta, alergioita, nivelvaivoja, näkö- ja kuulohäiriöitä, lapsettomuutta, orgasmihäiriö, kuukautiskipuja niin ota vesinäyte ja lähetä se perusteelliseen analyysiin.

Jouko Koskinen

Sorge - veden estrogeenipitoisuus ei kuulu STMn listalle.

Tutkimustulosten tulkinnasta:
http://www.watman.fi/pdf/vedenlaatu.pdf

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Mihin/kenelle kasaantuu vesikuutioista kerätyt varat? Hassusti kun ajattelen, että vesi on kansallista omaisuutta, siis meidän kaikkien.
Vesi on luonnonvara, sitä ei kukaan tuota, kun taas sähköä tuotetaan.

Jouko Koskinen

Kas siinäpä kymysys - tyhmempi luulisi että sataneen veden omistaa maanomistaja. Kymijoen varrelle pesiytyneet voimalat katsovat kuitenkin omistavansa veden. Kalastuskunta omistaa alueensa kalat mutta käyttämästään vedestä ne maksavat voimaloille korvausta.

Hesalaiset maksavat vedestä voimaloille - ei kalastuskunnille.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Aikoinaan joku vesiputki-insinööri esitti, että vesilaitosten vesiputkistot ovat suunniteltu siten, että niissä tulee olla tietty minimi virtaama jotta vesiputket pysyvät kunnossa eivätkä ryhdy tukkeutumaan. Sama kerrostaloissakin.

Nyt jos veden määrää ryhdytään vesimittareilla asuntokohtaisesti kerrostaloissa mittaamaan, niin johtaako tämä jo toiseen lähitulevaisuudessa toteutuvaan vesiputkiremonttiin entisen lisäksi. Siis kun veden virtaama vähenee, niin vesiputkiston tukkeutuminen lisääntyy.

Susanna Kinnunen

Veden laskuttaminen per kuutio on sinänsä jo väärin. Johtojen ylläpidon ja veden hankinnan kulut eivät niin paljon riipu kulutetun veden määrästä.

Jouko Koskinen

Jokunen vuosi sitten törmäsin tapaukseen jossa 5 vuotta vanhan kerrostalon käyttövesiputkisto oli uusittava. Lähes kaikia ohjeita ja määräyksiä rikkoen tehty puolalaisesta kupariputkesta. Liian pieni putkihalkaisia ja siis suuri turbulenttinen virtaus vie putken sisäpinnalle muodostuvan suojakerroksen. Asennusvirheet ja huolimaton putkien käsittely lisäksi.

Putkistossa virtaavan veden virtauslaji, eli onko virtaus turbulenttista vai laminaarista, voidaan selvittää laskemalla niin kutsuttu Reynoldsin luku, joka on dimensioton. Se määritellään (Heikkinen 2010: 16, 18.)

Kts.: http://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10...
 

Veden virtaus putkessa on laminaarista, kun Re < 2300, ja turbulenttista, kun Re > 4000. Välillä 2300 < Re < 4000 on siirtymäalue, jossa virtauksella on sekä laminaarisen että turbulenttisen virtauksen piirteitä. (Laminar Flow and Turbulent Flow of Fluids: 1–2.)

Alle 22 mm halkaisijaista putkistoa pitäisi tehdä vain pintatyönä. Vuotokohta näkyvissä ja korjaus helppoa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Miksi muuten kaikki putkistot eivät ole tehty pintatyönä?
Eräs kolumnisti kirjoitti, että Saksassa ei tunneta vastaavia putkistoremontteja kuten Suomessa. Kuinka on Ruotsissa?

Jouko Koskinen

Hyvä kysymys - en tiedä muuta vastausta kuin asiakkaiden vaatimukset. Mikään järkipuhe ei yleensä tehoa. Perua jostain puuseekulttuurin ajoilta varmaan. Putket piiloon maksoi mitä maksoi.

Toki asennus pintaan on vaativampaa ja työn jälki on myöhemminkin helppo tarkastaa. Betoniraudoituksen sekaan voi piilottaa vaikka mitä.

Ruotsissa näkee paljon siistiä pintatyötä kromatuilla putkilla muovipitimissä. Kotelointi on jonkinlainen puolipintahomma. Elementtitalon saneerauksessa yleensä ainoa vaihtoehto. Haittana oikeastaan vain melu. Jos yläkerran naapurin tulosteet poistuu äänekkäästi makuuhuoneesi nurkan pystyviemärissä niin koisaappas siinä sitten onnellisena. Valurautaputki pitää pienempää ääntä ja tiiliverhous toki auttaisi myös . . .

Jouko Koskinen

Ensi kuussa on luvattu mittariasennuksen valmistuvan ja pääsen muuttanmaan takaisin himaan. Neljä kuukautta evakossa. Myös sähköt, valokuidut, vesieristeet . . . Rapussa näkyi olevan uusi kotelo täynnä piuhoja ja pihalla läjä ruostuneita viemäriputkia. Kylppäri ja keittiö menee kokonaan uusiksi.

Pitänee käydä kyyläämässä miten edistyy. Vesimittareita pitäisi olla kaksi. Lämmin vesihän se suurin menoerä on. Antaisikohan taloyhtiö luvan pienelle tuuli/aurinkovoimalalle jolla lämmitän käyttöveden. Viidennen kerroksen partsilla tuulee kyllä. Ja aamuaurinko paistaa olkkariin esteettä.

Toimituksen poiminnat