joukoakoskinen

Sään historia II


Sään historia II
Elämme Kvartäärikauden holoseeniepookkia. Sää on ollut kotiläksynä puhetaidon opettelijoille sen alkeista alkaen. Itse SÄÄ on ollut olemassa miljoonia vuosia aikaisemmin. Mutta millainen.


Triaskaudelta alkaen - noin 250 milj. vuotta sitten - voidaan kasvien siitepölystä ym. jäänteistä aika hyvin päätellä sää, lämpötila, ravinne ja ilman kaasukoostumus. Radiometria antaa samansuuntaisia tuloksia: uraani 234 hajoaa 230 Th;ksi nopeudella joka tunnetaan, isotooppigeokemia, happi-isotooppisuhde ja magnesium/kalsiumsuhde antaa tietoa meriveden lämpötilasta jäätikkökairauksien esiintuomasta pöly-, kaasu- ja vesinäytteistä.


Kymmentuhatkertainen iridiumpitoisuus sedimenteissä 65 milj.v sitten kertoo terveisensä avaruudesta merteoriitin törmätessä Maahan. Ydintalvi ja mm. dinojen sukupuutto. 
Mannerlaattojen liike on eristänyt Etelämantereen ympyränmuotoiseksi saareksi ja termisen eristyksen varmistaa sitä vastapäivään kiertävä kylmä merivirta.

Lämpimät vedet eivät pääse sulattamaan jäätä joka onkin ollut valtava makean veden varasto ja samalla pitänyt merien pinnan melko vakiona nykyisellä tasolla noin 34 milj.vuotta. Kokonaisvaikutus viilentävä - mm. albedo-ilmiön vuoksi.Panaman kannaksen sulkeutuminen on muuttanut virtauksia ja koko pohjoisen alueen säätä.


Ilmaston viileneminen on kiihtynyt entisestään juuri tänä aikana kun hominidit ova olleet hommissa. Eikä hyvältä näytä. Pitääkin etsiä/keksiä keinot globaalin sään ohjailuun ja hallintaan. Siitä ehkä "Sään historia III".


Hyviä vinkkejä otetaan vastaan - lyhyesti kiitos!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat