joukoakoskinen

Hiilen kierto

  • Aika mij.v.  Hiili-isotoopit osoittavat suuren muutoksen kaikkialla samaan aikaan
    Aika mij.v. Hiili-isotoopit osoittavat suuren muutoksen kaikkialla samaan aikaan


Hiilen kierto.  Hiilen kokonaismäärä eri arvioiden mukaan lienee luokkaa 66 miljoonaa gigatonnia.  Josta ilmakehän osuus, noin 600 gigatonnia on hiukkanen globaalisti,mutta elinehto elämälle.

 

 

 

 

 

 


Venäläisten Vostok -kairaus yli 3 kilometriä paksun jään läpi antoi yksiktyiskohtaista tietoa noin 400 000 vuoden ilmastotapahtumista.


EPICa -poraussarja antaa 800 000 tietoa vuoden päähän. 400 000 vuottailman CO2 pitoisuus heilui 180 - 260 ppm'n välillä. Kohoten esiteollisen  aikaan tullessa yli 300 ppm'ään.


Arktisella ei ole yhtä paksua jäätä, siellä vanhin deformoimaton  näyte on noin 100 000 vuoden takaa.


Radiohiili, -uraani ja -happi ajoitukset osoittavat CO2 pitoisuuden  seuraavan lämpötilaa niin että lämpiäminen, jäätiköiden sulaminen ja merenpinnan nousu ovat yhtaikaisia CO2 pitoisuuden nousun kanssa jalämpiäminen tapahtuu meko nopeasti.


Jäätikköjen palaaminen on hitaampaa ja CO2¨n aleneminen samoin.CO2 ei ole avaintekijä mutta lisääntyminen vahvistaa lämpiämistä.Lämpötilan nousua seuraa CO2'n nousu - ei päinvastoin.Jäätiköt sulaa viiveelä. Hieman eri rytmissä ja intensiteetillä etelässä ja pohjoisessa.


"Näyttää siltä että orbitaalisten seikkojen aiheuttama insolaation  muutos vaikuttaa ensin maapallon ilmastoon lämmittävästi"


"orbitaalinen" = prekessio ja maan galaktinen syklinen asema."insolaatio" = säteilyn voima miinus albedo, (heijastuminen).


Hiilipumppuhypoteesi on yksi teoria, kylmän vaiheen aikana  pohjalta kumpuaa ravinteikasta vettä meren pintaosiin jalisääntynyt yhteyttäminen käyttää hiilidioksidin ylimäärän.  Metaanilla on oma mekanisminsa mutta aina samansuuntainen.


Kaikkiaan eri suuntiin vaikuttavia voimia tunnetaan kymmeniä.  Eikä kukaan väitä tuntevansa niitä kaikkia. Luetuani tuotaJuha Pekka Lunkan kirjaa - ja hiukan muutakin - johdun päätelmäänettä CO2'lle emme voi tehdä juuri mitään, se on suuremmas käres.


Mutta hiukkaspäästöt olisivat helposti hallittavissa kun nyt näyttää  tektooninen ja vulkaaninen aktiivisuus suhteellisen rauhalliselta.Tämä edellyttää tehokasta kaasun ja sähkön jakeluverkkoa ja suuria (min. 100MW) laitoksia joihin on teknisesti ja taloudellisesti                            liitettävissä tehokkaat suotimet/pesurit.

Ilmakehän yläosan pöly ja myrkkypitoisuus on joka tapauksessa  riskaabeli häiriötekijä kumuloituessaan. Ilmastohistorian mukaanilmasto on toipunut tilapäisistä - suuristakin vulkaanisistapäästöistä nopeasti, parista vuodesta aina muutamaan vuosikymmeneen."Ydintalvi" voi kyllä aiheuttaa sukupuuttoja.

Pienikin on kivaa jos se toimii. Aurinkokennot eivät toimineet edes Saharassa,  tuulimyllymaat ovat konkurssissa mailman ex-rikkainta myöten. (Kalifornia)

Suloiset pikku viherpeipot jakavat joka päivä parin gigawatin edestä paperia postiluukuihin. Se on toki tarpeellista - pitäähän ihmisten saada tietää mitä tänään syötäisiin. Etteivät rassukat kuole nälkään.

Sinä meillä energiaa suoraan kotiin kannettuna. Pari kilowattia sähköä ja viisi lämpöä tuollaisesta jääkaappi / pakstinyhdistelmän kokoisesta kaapista! Toisenmoinen kaappi tulee sitten suodattimesta, pesurista ja sähkösuotimesta. Sopii vielä parvekkeelle eikä Stirlingmoottori pidä kovaa ääntä. Tuhkan voi viedä metsään lannoitteeksi. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Markku Nieminen

Vääräuskoinen, väääräuskoinen!! Meidän tarvitsee vain uskoa lujemmin!! Uskoa ettei just nyt ollut kolmea hlvetin kylmää talvea peräkkäin koska sää, uskoa että viherkokoomuksen korottelema dieselvero, muun jallituksen yhdessä makseskelemat hiilianeet ja ylipäätään kaikenlaisten pienten vihreiden miesten tärkeät ilmastokokoukset exoottisissa paikoissa tuovat meille Pelastuksen kuin Puolison elävälle vastajytkylle konsaan.

Jouko Koskinen

Ainakin on satavarmaa että humanoidit ovat aina nähneet sääilmiöissä Jumalan käden. Vastauksena rukouksiin, riitteihin ja kuuliaisuuteen.

Tai sitte ankaralla - usein tappavalla läimäytyksellä. Synnin palkka on kuolema. Olemmehan olemassa vain sen ansiosta että noin 120 000 vuotta sitten lopetimme tupakoinnin, huoraamisen, tappamisen, valehtelemisen ja enneenmuuta aloimme syödä elävää ravintoa joka ei tarvinnut kypsyttää tulessa. Kasvihuone alkoi viilenemään.

Mutta pian se oppi unohtui. Uusi eläinsuojeluliike alkoi vaatimaan että ennen ruokailua eläin on teurastettava. Näitä teuraita jäi lojumaan auringonpaisteeseen tuottaen valtavat määrät metaania ja muita kasvihuonekaasuja.

Kun Jumalakin vihdoin kuuli rukoukset ja otti vastaan pappien vaalituet, alkoi sää taas lämpenemään ja nyt saadaan tasan sitä mitä tuli tilattua.

Käyttäjän Punakuono kuva
Petteri Olander

" 66 miljoonaa gigatonnia.66 000 000 000 000 kiloa."
Sulta puuttuu raakasti nollia tosta,vaan enpäs kerro monta,saat ihan ite ratkaista.

Jouko Koskinen

Kiitos! Olenkohan kopsannut sinua tyhmemmältä ne nollat.

Raimo Myöhänen

Minun laskujeni mukaan yhdessä miljardissa on 1 ja yhdeksän nollaa eli 1.000.000.000.
Gigassa taas on 1 ja 12 nollaa eli 1.000.000.000.000. Kun tonnit muutetaan kiloiksi, perään lisätään kolme nollaa. Vai olenko väärässä?

Juhani Putkinen

Kilo = 1000
Mega = 1000 000
Giga = 1000 000 000
Tera = 1000 000 000 000

Jouko Koskinen

No nyt päästään asiaan - tavan Tahvokin ymmärtää ihan näppi-, perstuntuntumalla että ilman sisältämä hiili voi olla vain hyvin pieni osa hiilen kokonaismäärästä. Jos retkipatjan täyttää kivihiilellä ilman sijasta niin on siinä kantamista. Eikä ole kiva siinä koisiakaan.

Hiilen päävarastot ovat kiteisiä ja meriveteen liuenneita muotoja. Myös orgaanisen hiilen määrä on paljon suurempi kuin ilman sisältämä kaasumainen hiilidioksidi.

Jussilla oikein GRAMMOINA!

Jouko Koskinen

Maapallon ellipsiradan eksentrisyys vaihtelee noin 400 000 vuoden syklissä 0,005 - 0,0607 välillä ollen nyt 0,0167 muuttuen pyöreämpään suuntaan.

Maapallon akselin kallistuskulma vaihtelee 41 000 vuoden sylkissä 24,5 asteesta (vuodenaikaisvaihtelu suurimmillaan) 22,2 asteeseen.

Sitten vielä prekessio (akselin huojunta) noin 23 000 vuoden syklissä. Siitä ja eksentrisyyden muutoksesta voidaan laskea "prekessioindeksi" joka kuvaa maahan tulevan auronkoenergian määrää.

11 500 vuotta sitten arktinen alue sai enemmän säteilyenergiaa kuin nyt - se on nyt aurinkoon päin kallellaan 21 kesäkuuta kun maa on aphelionissa - kauimpana Auringosta.

Kun Antarktinen puoli "pyllistää" Auringolle tilanne muuttuu sikäli että siellä suuret lumiset alueet heijastavat (albedo) säteilyä ulospäin. Ei ole metsiä eikä avovettä.

http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb18767...

Ilmakehän pöly- ja myrkkypitoisuus on joka tapauksessa riskaabeli häiriötekijä kumuloituessaan. Ilmastohistorian mukaan ilmasto on toipunut tilapäisistä - suuristakin vulkaanisista päästöistä nopeasti, parista vuodesta aina muutamaan vuosikymmeneen. "Ydintalvi" voi kyllä aiheuttaa sukupuuttoja.

Toimituksen poiminnat